Tanečníkov z mestečka na hornej Toryse poznajú v celej Európe

21.09.2013 Sabinov

Lipany 21. septembra (TASR) – Hovorí sa, že dievčatá, ktoré vyrastajú v okolí mestečka Lipany, okres Sabinov, by na stužkovej slávnosti so spoločenským tancom nemali mať žiadny problém.
Keď dnes niekto nazrie do zoznamov záujmových útvarov, tanečných, folklórnych skupín a základnej umeleckej školy, tak počty hovoria za všetko. Desiatky, predovšetkým dievčat, ale aj časť chlapcov sa venuje tancu či už spoločenskému, modernému alebo ľudovému.
Vyše 220 detí a mladých ľudí navštevuje aj tanečný odbor Základnej umeleckej školy v Lipanoch. Jednou z učiteliek na tomto odbore je aj Katarína Fečová, ktorá so svojimi zverencami a tanečným klubom dosiahla vynikajúce výsledky nielen doma, ale aj na zahraničných tanečných parketoch.
Tanečná trénerka pripomenula, že v Lipanoch sa tancovalo oddávna, predsa len taký väčší tanečný boom tu zaznamenali po roku 1995, keď tu vznikol Tanečný klub Tília Lipany a asi o desať rokov sa začlenil pod ZUŠ. Nechodia k nim len deti z Lipian, ale i širšieho okolia, zo Sabinova či susedného okresu Stará Ľubovňa.
"Čo sa týka spoločenských tancov, od roku 2000 sme stále na popredných miestach a sme niekoľkonásobní majstri Slovenska v plesových choreografiách a posledné štyri roky sme majstrami Európy. Naposledy to bolo tento rok júni, keď sme v Budapešti získali štyri tituly Majstra Európy a špeciálnu cenu za choreografiu Cigánsky sen," povedala Fečová.
Pripomenula, že sa nevenujú len skupinovým choreografiám, ale majú tu aj talentované súťažné páry. Tanec je podľa nej veľmi náročnou záležitosťou, ktorá si vyžaduje talent, dobrú pamäť a kondíciu. Preto je dobré ak sa začína v mladom veku a následne postupne hodiny tréningov pribúdajú.
"V našich triedach máme 80 percent dievčat a zvyšok chlapcov. Ak prídu chlapci, tak vytvárame triedy zamerané na spoločenský tanec. Keď sú samé dievčatá v triede, tak tie sa zameriavajú na moderné tance, show, scénické či džezové tance," vysvetlila tanečná trénerka.
Daniela Bednárová z Lipian začala tanečný odbor navštevovať už ako malá školáčka, potom si dala chvíľku prestávku, skúsila niečo iné, ale tanec ju opäť prilákal späť.
"Mne sa páči, že chodíme na súťaže, vždy keď urobíme nejaké vystúpenia, tak chodíme s tým reprezentovať. Chcela by som dokončiť tanečnú a potom by som chcela reprezentovať Slovensko," hovorí s úsmevom šiestačka Danka.
 

Vyberte región